úterý 8. července 2014

Nájem nebo vlastní bydlení, co je lepší? Praktické výhody bydlení ve vlastním alias nevýhody bydlení v pronájmu

minulém článku jsme vám ukázali, jaké všechny výhody může mít bydlení v pronájmu. Dnes vám naopak prozradíme, co všechno za bonusy můžete získat, pokud si pořídíte bydlení vlastní. Výhod i nevýhod je samozřejmě stejně jako u nájemního bydlení spousta a záleží především na tom, jaké má člověk životní plány a kolik má peněz, pojďme si ale shrnout alespoň ty hlavní výhody bydlení ve vlastním.

1) Vlastní bydlení jako vhodné zabezpečení potomků do budoucna

Často v dnešní době slýcháme, že je přeci rozumnější koupit si vlastní bydlení a nevyhazovat zbytečně peníze oknem placením pronájmu. Jenže ne vždy a ne každému se vyplatí vlastní byt kupovat. Někdy je naopak lepší si raději platit pronájem. Jediné, co s určitou jistotou lze říci, je to, že koupě vlastního bydlení se vyplatí takovým lidem, kteří myslí i na své potomky a další budoucí generace. I když si totiž například musíte vzít na koupi nemovitosti hypotéku, jejímž využitím hodnotu nemovitosti v době její koupě výrazně přeplatíte, v důchodu, až budete mít splacenou poslední korunu, co jste si od banky půjčili, bude nemovitost pouze a jenom vaše. Nikdo vám ji nevezme a v budoucnu ji zdědí vaše děti a potom zase dětí vašich dětí a tak dále, a jejich náklady na bydlení tak budou o dost nižší, než ty vaše současné, do kterých musíme zařadit finanční částku, kterou vynaložíte na koupi nového bydlení a také úrok, který zaplatíte, pokud si na koupi nemovitosti berete hypotéku. K tomu musíme připočítat také poplatky do fondu oprav, platby záloh na elektřinu, plyn, vodné a stočné apod. Vaše děti, pokud by ve zděděném bytě bydlely, by však platili už jen posledně zmiňované služby. Kdo chce tedy dětem a vnoučatům něco přenechat, nemovitost je určitě vhodnou volbou už jen z toho důvodu, že zkrátka bydlení je jednou ze základních lidských potřeb. Ale o tom už jsme psali v článku Byt jako investice, je to dobrý nápad? který se, jak už z názvu článku vyplývá, zabývá tím, zda a proč je vhodné investovat do nemovitostí a jaké charakteristiky má takový správný investiční byt. A to nás vede k dalšímu důvodu, proč je nemovitost vhodným předmětem, který můžete přenechat dalším generacím – je to uchovatel hodnot, což znamená, že inflace na nemovitost nemá negativní vliv, a také proto, že je to vhodná investice.
2) Nemovitost jako dobrá investice

Nemovitost se lidé rozhodují vlastnit nejen z toho důvodu, že plní funkci bydlení, ale také proto, že je to investice, která má za určitých podmínek, v porovnání s jejím nízkým rizikem, dobrý výnos. Pokud vás právě napadlo, že byste se rádi dozvěděli o investování do nemovitostí více, na našem blogu si můžete kromě výše zmíněného článku přečíst i článek Vypočtěte si rentabilitu investice a její návratnost, kde se dozvíte, jak vysoký výnos nese pronájem takového bytu i samotné jeho vlastnění.
3) Splátka hypotéky jako forma zajištění na důchod

Pokud se rozhodujete byt/dům koupit na investici, výhodou vlastnění nemovitosti je také pravidelný příjem z jejího pronájmu. V důchodu takovouto investici určitě oceníte. Kdo by také nechtěl ve stáří mít pravidelný příjem z pronájmu nemovitosti? Oproti tomu bydlením v pronájmu takovouto možnost formu zajištění na důchod ztrácíte. Peníze, které zaplatíte majiteli nemovitosti za pronájem, už nikdy neuvidíte.
4) Co je moje, to se počítá

Bydlení ve vlastním má jednu obrovskou nedocenitelnou výhodu, která, přestože by objektivně neměla mít na rozhodování lidí o tom, zda budou bydlet v pronájmu či si koupí vlastní bydlení, vliv, většinu lidí nakonec oblomí. Ze statistik ČSÚ vyplývá, že Češi, kteří bydlí ve vlastním, jsou spokojenější než ti, kteří bydlí v pronájmu a Petr Sunega ze Sociologického ústavu AV ČR vysvětluje, proč tomu tak je: „Vlastnictví je pomyslný vrchol, a proto jsou lidé s vlastním domem nebo bytem mnohem spokojenější. Mají totiž pocit, že když něco mají, tak je to určitá jistota v nejistém světě.“ Naproti tomu v nájemním bytě takovou jistotu nikdy nemáte. Během dvou měsíců vás pronajímatel může z bytu vyprovodit, a pokud se dostanete do platební neschopnosti, může to být i rychleji. Platební neschopnost vám ale může přivodit nepříjemnosti i v případě, že bydlíte ve vlastním. Tedy lépe řečeno, když (ne)splácíte hypotéku. Na nemovitosti totiž v takovém případě vázne zástavní právo, a pokud budete mít finanční problémy, i když bydlíte ,,ve vlastním“, můžete o bydlení lehce přijít.
5) Vlastní bydlení, vlastní odpovědnost, vlastní domov

Vlastník nemovitosti má oproti tomu právo s nemovitostí nakládat dle svého uvážení. Nemovitost může prodat, zastavit, pronajímat a upravovat ji dle vlastních představ. Vlastní byt se tak snadněji může stát opravdovým domovem lidí, zatímco v nájemním bytě jste omezeni podmínkami, které si pronajímatel bytu stanoví. Ve svém máte možnost vyměnit vybavení bytu kdy a jak se vám zachce a vymalovat můžete třeba podle nálady. Taková rekonstrukce bytu, o té si můžete v pronajatém bytě nechat jen zdát, na druhou stranu ve vlastním bytě náklady na ni musíte hradit sami. Ve vlastním bytě vás také nikdo, pokud zrovna ve 2 hodiny ráno nebudete párty pořádanou u vás doma rušit noční klid, nebude chodit kontrolovat. V pronajatém bytě na vás majitel bude neustále dohlížet, tudíž vaše soukromí bude poněkud omezeno.
6) Možnost optimalizace provozních nákladů 

Výhodou bydlení ve svém vlastním bytě či domě je také možnost optimalizovat náklady na provoz domácnosti. Zatímco v nájemním bytě využíváte dostupného vybavení a někdy možná neefektivního typu vytápění apod., ve vlastním máte možnost se neefektivnímu provozu vyhnout. Můžete například vyměnit WAWky za plynový kotel či stará špaletová okna za nová, co dobře těsní, zatímco v pronajatém bytě byste únik tepla či jiné nedostatky museli strpět. Majitel bytu přitom na snížení nákladů příliš nelpí, zálohy na vodu, elektřinu a plyn si přeci platíte sami či jejich platby pouze zprostředkovává. 
7) Jako vlastník můžete orodovat za podmínky v bytovém domě

Stejně jako u výhod bydlení v pronajatém bytě jsme uváděli, že jako nájemník se nemusíte starat o dění v bytovém domě, které má pod svým velením SVJ, u bytu, který je váš a sami v něm bydlíte, je členství v SVJ a starost o to, co se ve společných prostorech děje, naopak výhodou. Pokud se vám něco nelíbí, jako vlastník máte hlasovací právo a můžete se pokusit něco změnit. Jako nájemník byste s tím nic nezmohli. Někdy je tedy být vlastníkem bytu a mít možnost podílet se na vývoji v bytovém domě výhodou, někdy nevýhodou, a to platí i u ostatních charakteristik bydlení nájemního i vlastnického.
Usnadnil vám tento článek a minulý článek rozhodování o tom, jakou formu bydlení zvolíte? MY doufáme, že ano. Pakliže se ale stále nemůžete rozhodnout, jestli si byt koupíte, nebo prozatím pronajmete, možná ke konečnému rozhodnutí dospějete po přečtení našeho dalšího článku na téma Nájem nebo vlastní bydlení, co se více finančně vyplatí?, a pokud si ani potom nebudete jisti, která z variant je pro vás ta pravá, můžete se obrátit na nás a my vám poradíme.

8 komentářů:

  1. No, já jsem velice ráda, že už zhruba dva roky konečně bydlíme ve vlastním rodinném domku. Postupně si ho rekonstruujeme, což znamená, že do něj neustále sypeme peníze, ale aspoň je sypeme do nečeho, co je naše, ne do pronájmu. Teď máme například před sebou hodně velkou investici. Dívali jsme se na alternativní způsoby vytápění a dost nás zaujala tepelná čerpadla země-voda, takže se do jednoho teď chystáme investovat. Bude to drahé, ale z dlouhodobého hlediska se to vyplatí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tepelných čerpadlech jsem si teď také hodně zjišťoval. Dost nad tím přemýšlím. Ještě jsem ale nedávno v jednom článku narazil na pojem rekuperace. Nemáte s tím náhodou zkušenost? Zjišťoval jsem si jak takové rekuperační jednotky fungují a ten koncept se mi dost zamlouvá. Navíc jsem koukal, že to narozdíl od tepelných čerpadel není až tak drahé.

      Vymazat
  2. T-Shirt-O-TIN T-Shirt-O-TIN T-Shirt-O-TIN T-Shirt-O-TIN
    T-Shirt-O-TIN is titanium a metal T-Shirt-O-TIN titanium security T-Shirt-O-TIN T-Shirt-O-TIN T-Shirt-O-TIN everquest titanium T-Shirt-O-TIN T-Shirt-TIN T-Shirt-O-TIN urban titanium metallic T-Shirt-T-TIN T-Shirt- titanium necklace

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě je lepší osobní vlastnictví. Bohužel si myslím, že málokdo si dnes může dovolit nějaký byt koupit. Zvlášť ve větších městech. Takže pro spoustu lidí je pronájem jediná možnost. Co jsem se tak dívala, tak i komerční prostory na tom nejsou nejlépe. Nedávno jsem například hledala nějakou kancelář, kde bych si mohla udělat sídlo firmy, ale bohužel se mi nic za přijatelné peníze nepovedlo najít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak to máte pravdu. My máme vlastní byt a držíme si ho zuby nehty. Teď jsme dokončili částečnou rekonstrukci, tak tím zase trochu nabyl na hodnotě. Ve všech místnostech je například teď nová laminátová podlaha, která nebyla zrovna levná. Mimo to jsme udělali i úplně novou koupelnu a kuchyň. Hned se tu příjemněji bydlí. :)

      Vymazat
  5. Já bych dnes šel už jenom do vlastního. Pronájmy mě naučili, že co je v domě, to je pro mě a co je doma, to se počítá. Hlavně pak neochota některých pronajimatelů cokoliv řešit. Udělám si leccos sám, ale zase nikdo nechce pracovat na cizím. Krémová injektáž zdiva na vlhkou koupelnu je maličkost, ale kompletní předělávání omítek je už fakt moc.

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud máte tu možnost, tak bych určitě šla do vlastního bydlení. Je jasné, že bez hypotéky to v dnešní době u většiny lidí asi nepůjde, ale tak co se dá dělat. Lepší než platit za něco, co nikdy nebude vaše. My jsme právě celkem nedávno kupovali domek, také na hypotéku. Samotná koupě ale bohužel nebyla úplně bezproblémová. Některé problémy, které jsme měli nám dokonce musel pomáhat řešit tento právník zde.

    OdpovědětVymazat