čtvrtek 22. května 2014

Kupuji nemovitost – díl 1.: Jaké bydlení hledám?

První díl seriálu Kupuji nemovitost se věnuje tomu, co má většina lidí, kteří se chystají koupit nemovitost, snahu podcenit. Jde o samotné ujasnění si představ, jak by vaše vysněné bydlení mělo vypadat. Dostatek času věnovaný této fázi vám totiž ušetří mnoho času, který byste plýtvali ve fázích následujících. Než se tedy vrhnete do zběsilého vyhledávání vašeho nového domova, pozastavte se nad tím, co vlastně hledáte.

Pokud čtete tento článek, dost pravděpodobně jste to právě vy, kdo kupuje nemovitost poprvé ve svém životě (kolikrát však za život nemovitost kupujete)?! ,,Nějaké ,,poprvé“ by pro vás ve vašem věku už nemělo být problém“, říkáte si. Jenže pravděpodobně jste se již dozvěděli o mnoha případech koupí nemovitosti, které nedopadly zrovna nejlépe. Skutečně: pokud nebudete ve výběru nemovitosti, kontrole smluv a technickém stavu bytu pozorní, je dost pravděpodobné, že vás přinejmenším čeká velké zklamání. Existuje však nemalé množství případů, kde jde o velké peníze, jejichž ztrátu nemá cenu riskovat. Proto se nenechte oklamat a čtěte rady zkušených odborníků!
Řekněte si, co od bydlení očekáváte a udělejte kompromis
Pokud je váš výběr nemovitosti omezen finančně (pravděpodobně ano), pak je jasné, že některé z požadavků na nové bydlení budou muset jít stranou. Pokud žijete s partnerem nebo i s rodinou, vaše představa bydlení by se měla co možná nejvíce shodovat. Pravděpodobnost, že budete mít všichni zcela stejnou představu, je ale velmi malá, a tak je vašim úkolem dohodnout se na všemi stranami přijatelném kompromisu. Jak ho však nejlépe dosáhnout? Nejlepším postupem je sepsání si seznamu požadavků na bydlení a určení si jejich priorit. Ty, ze kterých nehodláte slevit, si rovnou červeně potrhněte a při prohlídkách bytů si je znovu přečtěte. V euforii při prohlídce některého z bytů byste na ně mohli totiž zapomenout.
Jaké konkrétní otázky si položit
A jak si tedy ujasnit představu o hledaném bydlení? Jednotlivé preferované atributy bydlení lze rozdělit do několika mála okruhů: Lokalita a bytový dům, v níž se byt nachází a do třetice samotný byt/dům. Nejdůležitější otázky, alespoň pro průměrně vydělávající obyvatelstvo, jsou však asi dvě:

Jakou částku plánujete nákup bydlení vynaložit?
Jak vysoké měsíční náklady na provoz si můžete dovolit?
V prvně jmenovaném okruhu (lokalita) je dobré si zodpovědět následující otázky:

Preferujete centrum města nebo spíš odlehlejší lokalitu s dostatkem zeleně?
Jak dlouho jste ochotni dojíždět do práce (s dětmi do školy či školky, za zábavou)?
Jakou občanskou vybavenost lokality vyžadujete?
Druhá série otázek, která se týká bytové domu, je následující:

Chcete bydlet v bytě nebo domě?
Preferujete cihlový dům nebo vám nevadí bydlet v paneláku?
Požadujete, aby byl v bytovém domě výtah?
Jak jsou pro vás důležití sousedé?

Otázky týkající se samotné bytové jednotky a příslušenství mohou být takovéto:
           
Jak velký byt potřebujete?
Chcete koupit byt nový (zrekonstruovaný) nebo starší vhodný k rekonstrukci dle svých představ?
Jaké dispozice by vám nejvíce vyhovovaly?
Nevadilo by vám bydlet v přízemí?
Chcete balkón, lodžii či terasu?
Využijete sklep a parkovací místo v garáži?
Preferujete konkrétní orientaci bytu z hlediska světových stran?
Preferujete osobní vlastnictví oproti družstevnímu?
Vadilo by Vám koupit místo bytové jednotky ateliér?
To je stručný soupis otázek, které byste si měli položit, než začnete nové bydlení vyhledávat.
Jak se jednotlivé parametry podepíší na ceně dané nemovitosti, vám prozradíme v článku Vliv jednotlivých faktorů a stavu nemovitosti na její cenu.
Pokud nemáte jasnou představu o tom, jak by mělo vaše vysněné bydlení vypadat, je tu Reneo! Rádi s vámi probereme veškerá vaše reálná i nereálná přání a jednotlivé požadavky, a společnými silami utvoříme kompaktní představu o vytouženém bydlení. Nebojte se tedy na nás obrátit a sjednejte si nezávaznou schůzku s naším výhradním zástupcem kupujícího již dnes!

1 komentář:

  1. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že při koupi domu je určitě dobré počítat i s případnými opravami. Například střechy. Toto jsem právě zjistil relativně nedávno. Koupili jsme si starší domek, ale úplně jsem si nezkontroloval v jakém stavu je střecha. No a jak začalo víc pršet, tak nám tu začalo na pár místech zatékat. Takže během léta mě čeká rekonstrukce střechy a rovnou asi i okapů. Z hlediska ceny se mi nejvíc zalíbily střechy a okapy Lindab, takže půjdu asi do nich.

    OdpovědětVymazat