čtvrtek 22. května 2014

Jaká je opravdová cena kupované nemovitosti? Poplatky její cenu zvyšují minimálně o několik desítek tisíc korun

Tento článek je určen těm, kteří se právě rozhodují, zda by nebylo lepší koupit vlastní nemovitost, než věčně platit pronájem a vyhazovat tak peníze do vzduchu. Pokud si nejste jisti, za co a kolik si řádově připlatíte, pakliže se rozhodnete nemovitost koupit, čtěte.


Jestliže bydlíte delší dobu v pronájmu, možná vám připadá, že peníze, které jste do bydlení dosud vložili, jsou pryč a nikdo vám je nevrátí. Naštěstí vás ale u srdce hřeje pocit, že vše máte bez starostí – například opravy spojené s bydlením platí majitel a ne vy. Bydlení v pronájmu má tedy určitě svá pozitiva. Tuto možnost například pravděpodobně oceníte, pokud nemáte dostatek peněz na to, abyste si byt mohli koupit, a nedosáhnete ani na úvěr od banky, kterým byste koupi nemovitosti financovali. Možná se zadlužovat ani nechcete nebo se plánujete ještě několikrát přestěhovat, než se natrvalo usadíte. Jenže je také možné, že vás bezstarostný pocit z pronájmu už neuspokojuje a raději byste bydleli ,,ve svém“ s vidinou toho, že bydlení po vás zdědí vaše děti. Podívejme se tedy na to, co všechno navíc vás bude stát bydlení ve vlastním v porovnání s bydlením v pronájmu.

Poplatky spojené s koupí nemovitosti
Poplatků, které budete muset zaplatit, pokud se rozhodnete pro samotnou koupi nemovitosti, je nespočet. Největším výdajem však zůstává částka na uhrazení kupní ceny nemovitosti. Její výše je logicky ovlivněna tím, co vše do ní spadá. Prodávající ale všechno to, co vy zaplatíte, nedostane. Tak například celkovou kupní cenu zvyšuje daň z nabytí nemovitosti (dříve daň z převodu nemovitosti). Nový Občanský zákoník však umožňuje dohodu mezi prodávajícím a kupujícím o tom, že tuto daň bude platit kupující. Pokud k dohodě ale nedojde, pak se povinnost platby této daně, stejně jako tomu bylo dle Občanského zákoníku platného do 31. 12. 2013, vztahuje na prodávajícího.
Nový Občanský zákoník přináší ohledně vlastnictví nemovitostí spoustu změn. Věděli jste například, že od daně z nabytí nemovitosti jsou od roku 2014 osvobozeny nové byty a novostavby (např. i půdní vestavby, přístavby či jinak, tedy i vlastními silami, nově vzniklé nemovitosti)? Jedinou podmínkou pro vyhnutí se povinnosti platit tuto daň je to, že k prvnímu převodu vlastnictví takovéto nemovitosti musí dojít do 5 let od její kolaudace.
Pokud se rozhodnete si na nemovitost půjčit u banky, největším výdajem spojeným s hypotékou (kromě jistiny, tedy samotné kupní ceny nemovitosti) bude úrok. Úrok je cena za to, že vám peníze někdo půjčí a zároveň zohledňuje inflaci, tedy znehodnocování peněz v čase. Nedá se mu tedy vyhnout a navíc, je to fér – však kdo jiný by vám půjčil zadarmo? Jestli rodiče, pak jste boj s úrokem pravděpodobně vyhráli.
S hypotékou je spojeno mnoho dalších poplatků. Prvně je třeba zaplatit za odhad ceny nemovitosti, v druhé řadě je u většiny bank potřebné zaplatit za vyřízení úvěru a za jeho vedení. S některými úvěry je spojena i povinnost založit si u vybrané banky účet, který též nemusí být zadarmo.
Dalším nemalým výdajem, který budete mít, jestliže se rozhodnete pro koupi nemovitosti, je provize realitní kanceláři, jež prodej dané nemovitosti zprostředkovává. Tomuto výdaji se samozřejmě dá vyhnout – vyberete si nemovitost, kterou nabízí sám vlastník. Jenže vzhledem k tomu, že je prodej nemovitosti celkem náročný, je zřejmé, že podíl nemovitostí, které prodávají samotní vlastníci, je celkem malý. Pokud jde o provizi realitní kanceláři, průměrně se tato částka pohybuje okolo 5 % z kupní ceny nemovitosti, což je ve výsledku značná suma. Může to být hned několik desítek tisíc korun, a ani částka přes sto tisíc není vůbec výjimkou.
Další balíček peněz pravděpodobně dostane advokát, který vám připraví jednotlivé smlouvy, zkontroluje jiné potřebné dokumenty a případně poskytne advokátní úschovu (tu může poskytnout i banka, notář, či dokonce samotná realitní kancelář – více informací o typech úschovy peněz se můžete dovědět v článku Financování koupě nemovitosti). Připlatíte si i za ověření podpisů.
Menšímu poplatku se nevyhnete ani za přijetí návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu vlastnického práva do Katastru nemovitostí.
Poplatky spojené se samotnou nemovitostí a jejím provozem
Se samotnou nemovitostí a jejím provozem je spojeno samozřejmě mnoho dalších poplatků a je dost možné, že velký podíl z nich, které jste doposud platili jako nájemníci, jste platili paušálně a jejich jednotlivou výši jste tudíž tolik neřešili. Pokud tomu tak bylo, jako vlastníkům dané nemovitosti se vám nyní otevřou oči a jednotlivých výdajů si budete všímat více. Do nákladů, které vás neminou, můžete započítat služby (tj. vodné a stočné, plyn a elektřinu) týkající se nejen vaší vlastní spotřeby, ale i spotřeby bytového domu, na níž se částečně podílíte. Dále to jsou platby do fondu oprav, jejichž výše se může lišit v závislosti na tom, v jakém stavu se bytový dům nachází a zdali je plánována jeho rekonstrukce. Dále sem patří platba za STA (společnou televizní anténu), domovní odpad, úklidové služby, správu domu či za práci výboru SVJ. Nepochybně mezi vaše výdaje bude patřit také pojištění nemovitosti či prostředky potřebné na opravu a udržování jejího stavu.
Kromě daně z nabytí nemovitosti se vás také bude týkat platba daně z nemovitosti. Ta musí být placena každoročně. Přiznání k dani z nemovitosti se však podává jen jednou, a to po jejím pořízení nebo v případě změny.
Některé z výše uvedených poplatků se váží na byt, některé na osobu žijící v dané bytové jednotce a některé na osoby, které mají v daném bytě hlášené trvalé bydliště. Některé se odvíjí od velikosti podlahové plochy bytu. Navíc, jednotlivé poplatky se mohou lišit nejen mezi jednotlivými obcemi, ale i mezi městskými částmi. Zkrátka, přesný přehled a výši poplatků lze stanovit pouze na základě specifických podmínek bytového domu, konkrétních atributů bytu a samotného počtu obyvatel v něm žijících.
Nyní, když jsme vám poskytli stručný přehled výdajů, které souvisí s pořizováním si vlastního bydlení a jeho provozem, se vás ptáme: ,,Už jste se rozhodli, zda budete bydlet ve vlastním anebo raději zůstanete v pronájmu?“
Pokud vás výčet výdajů zmíněných výše od koupě nemovitosti neodradil, ale přesto vám tento proces přijde příliš složitý, jsme tu my! Rádi vám poradíme a poskytneme veškeré služby, které s koupí nemovitosti souvisí. Nebojte se na nás tedy obrátit a sjednejte si nezávaznou schůzku s naším výhradním zástupcem kupujícího již dnes! Slibujeme, že vám pomůžeme omezit počet poplatků souvisejících s koupí nemovitosti na minimum a snížit jejich výši.

1 komentář:

  1. No přijde mi, že zrovna v dnešní době se za nemovitosti platí zlatem. Zvlášť pak ve velkých městech. Ještě štěstí, že v menších městech ta situace s byty až tak strašná není. Nedávno jsem například koukala na reality Havířov a zdá se mi, že zrovna tam jsou ty ceny ještě pořád jakš takš dostupné.

    OdpovědětVymazat