čtvrtek 22. května 2014

Kupuji nemovitost – díl 3.: Technický stav nemovitosti a vliv okolí na komfort bydlení

Už jste si vybrali adepty, kteří by mohli v dalších letech vašeho života plnit funkci domova? Pokud ještě ne, můžete využít informací z článků, kde jsme vám radili, jak s výběrem nemovitosti začít. Konkrétně jsme vás nabádali k tomu, že byste nejdříve měli o svém novém bydlení přemýšlet a udělat si konkrétní představu o tom, co chcete. Jaké otázky si při tom položit, si můžete přečíst v článku Jaké bydlení hledám? V dalším článku s příznačným názvem Jak a kde hledat nemovitost jsme vám předkládali návrhy, kde nové bydlení hledat.

Pakliže už své favority máte, doporučuji vám ověřit si, zda jsou všechny informace v inzerátu pravdivé. Dodatečné informace vám mohou ušetřit spoustu času, který byste trávili na prohlídkách bytů, o které vlastně nemáte vůbec zájem, ale zjistíte to až na místě. Když už ale na prohlídku některého z bytů vyrazíte, měli byste se zajímat o několik důležitých věcí a jednou z nich je právě technický stav nemovitosti.
To, v jakém je nemovitost technickém stavu, má totiž z velké části vliv na její konečnou prodejní cenu.  Včasné odhalení vad vám ušetří peníze, které byste museli neočekávaně do opravy investovat. U koupě již používané nemovitosti či na první pohled nemovitosti vyžadující rekonstrukci je dobré si dát pozor na to, aby opravy nebyly v součtu s její kupní cenou vyšší nežli koupě nemovitosti nové. Bohužel něco jako reklamační lhůta při koupi nemovitosti dříve neexistovala. Změnu v tomto ohledu má na starosti nový Občanský zákoník, který postavení kupce nemovitosti oproti dřívější situaci zvýhodnil. Z Občanského zákoníku například vyplývá, že kupující má právo informovat prodávajícího nemovitosti o skrytých vadách či nahlásit reklamaci vadných plnění během následujících 5 let, což je značné prodloužení dané lhůty. Dříve byla délka této lhůty pouze 6 měsíců. A dále, věděli jste o tom, že existuje možnost koupě nemovitosti na zkoušku?
A na co konkrétně je dobré si dát při kontrole technického stavu pozor?
U bytů byste se měli zajímat o to, v jakém stavu jsou stoupačky a elektrické rozvody, jestli se zde nenachází praskliny a plísně, zda se v některých místech nenachází tepelné mosty a v souvislosti s tím, čím se byt vytápí a jak moc vysoká je energetická náročnost bydlení v něm.
U starších domů byste měli navíc zjistit, v jakém stavu je krov, zda není dřevo poškozeno různým dřevokazným hmyzem, zda je v pořádku statika domu, jestli je hydroizolace domu funkční, v jakém stavu je krytina, komu patří plot a zda je pozemek patřící k domu ohraničen přesně. Dále by vás mělo zajímat, kam teče odpad – zda je dům napojen na veřejnou kanalizaci či zde stále k oněm účelům slouží žumpa, čí je přístupová cesta k domu – zda je obecní anebo je zatížena věcným břemenem a budete např. muset umožnit přístup po této cestě sousedovi. Pokud u domu chybí přípojka, musíte počítat i s investicí na její pořízení.
Jestliže je vada bytu nebo domu zjištěna před jeho samotnou koupí, existuje zde možnost vyjednávání o ceně. Pro Vaši představu zde uvádíme sumy, které byste museli vynaložit na výměnu jednotlivých součástí domu:

Součást nemovitosti
Cena (Kč)
střecha
100 000-300 000
okna
70 000-280 000
přípojka plynu
10 000-25 000
topení
85 000-150 000
vybavení koupelny
15 000-150 000
podlahy
30 000-80 000
rozvody vody a odpady
60 000-110 000
vstupní dveře
10 000-40 000
septik nebo čistička
40 000-80 000
fasáda včetně zateplení
160 000-280 000

Jak vidíte, výše investice, která je pro rekonstrukci třeba, bývá docela vysoká. Není tedy dobré podceňovat zjištění technického stavu stavby. Pokud si s kontrolou technického stavu nemovitosti nevíte rady, rádi vám budeme v tomto kroku nápomocni. Pokud některou vadu odhalíme, díky vyjednané slevě vám ušetříme peníze, které byste do rekonstrukce nemovitosti museli vložit navíc.
Okolí bytu a jeho vliv na komfort bydlení v něm
Při prohlídce bytu byste si měli všímat nejen jeho samotného, ale i jeho okolí. Vyplatí se například prozkoumat, jaké služby jsou v okolí nabízeny a jaká je v dané lokalitě občanská vybavenost. To vše lze sice zjistit i pomocí internetu, ale sami asi víte, že není nic lepšího, než si vyzkoušet dojít s nákupem ze supermarketu domů na vlastní kůži. Důležité je také zjistit, jak bude probíhat vaše cesta do práce. Možná by nebylo od věci si zkusmo projet i tuto trasu, abyste nebyli při první cestě do zaměstnání ,,naostro“ nemile překvapeni! Vyplatí se také poohlédnout se po parkovacích místech. Možná najdete první volné parkovací stání 3 bloky od ,,vašeho“ domu.
Když procházíte domem, vnímejte, jak moc jsou obyvatelé domu hluční a především pak vaši sousedé, popřípadě se zeptejte, jaká je struktura obyvatelstva v domě. Bydlí zde mladé rodiny s dětmi, důchodci nebo spíše pracující ve středním věku? Vnímat byste měli také dopravní situaci v dané lokalitě, nejlépe posoudíte její hlučnost otevřením oken v bytě. Ale pozor, situace se bude pravděpodobně v závislosti na denní době měnit!
Nejen vaše uši mohou být nepříjemně překvapeny, ale i nos. Při otevření okna můžete též zjistit, že restaurace v přízemí vedlejšího bytového domu je cítit až u vás, jenže vy přeci nemusíte mít vepřové na česneku doma každý den! To platí dvojnásob, pokud plánujete denně vysedávat na terase či balkóně a užívat si vůně právě rozkvetlých jabloní.
Pokud se bojíte, že při prohlídce nemovitosti něco zapomenete zkontrolovat, neváhejte se na nás obrátit a sjednejte si nezávaznou schůzku s naším výhradním zástupcem kupujícího již dnes! Inspekci nemovitosti provedeme za vás a vám tak ušetříme peníze, nervy i spoustu času.

4 komentáře:

  1. Podcenit nemovitostí na vlastní nebezpečí . I když je stáležhavým tématem pro diskusi , několik z dnešních nejvíce brilantní mysl se zdá neschopná uznává jeho rostoucí význam pro pochopení budoucích generací . Juxtapositioning z nemovitostí se zásadní ekonomické, sociální a politické strategické konfliktu čerpá kritiku z globálních obchodních podniků , které tvoří poslední velkou naději pro naši civilzation . Uvolněte se, sedět a lapat po dechu , když jsem zobrazit bohaté tapiserie z nemovitostí .

    OdpovědětVymazat
  2. Nemovitost při nákupu podceňujeme často, na druhou stranu někdy vidím z pozice makléře trochu tlak ten technický stav zveličovat. Ani jeden extrém samozřejmě není správně. Ono je hezké, že kupujete něco s poškozeným komínem. Jasně, vyjednejte si slevu. Ale uvědomte si, že třeba prefabrikovaný komín nestojí tolik peněz. :)

    OdpovědětVymazat
  3. My třeba u nás doma museli dělat kompletně novou elektroinstalaci, protože ta původní ani zdaleka neodpovídala dnešním normám. Naštěstí se mi povedlo sehnat šikovného elektrikáře, který to zařídil. Spoustu věcí, jako například různé elektro svorky, skříňky atd jsem musel nakoupit, ale ta investice naštěstí nebyla až tak velká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elektroinstalace jsou peklo. Bydlím ve starším domku a také tu byla potřeba udělat nová elektřina. Celkově jsme tu museli dělat spoustu stavebních zásahů. Už se to ale naštěstí pomalu začíná rýsovat. Jen teda vůbec nechci vědět kolik už jsme dali za všechny možné stavebniny atd. A už vůbec ne kolik za to ještě dáme než to bude konečně hotové.

      Vymazat