čtvrtek 22. května 2014

Kde se v Praze bydlí nejlépe? Lze takové místo vůbec nalézt?

Kde se bydlí v našem hlavním městě nejlépe? Každý si myslí, že právě tam, kde bydlí on. A čím to? Je to proto, že každý zkrátka upřednostňuje něco jiného. Někdo bydlí raději v centru města, kde všude, kam potřebuje, dojde pěšky. Jiní k žití potřebují více prostoru, a tak dávají přednost bydlení na okraji města se spoustou zeleně. Kde se tedy v Praze bydlí nejlépe? Je vůbec možné na tuto otázku nalézt odpověď? Každá lokalita má přeci své výhody i nevýhody a každý člověk by nejlepší bydlení definoval zcela odlišně. 


Dle každoročně prováděného výzkumu Místo pro život (2013), který mapuje kvalitu života obyvatel v regionech ČR, se Praha pravidelně umisťuje na předních příčkách tohoto srovnání. V roce 2013 zaujala příčku první a díky velkému poklesu znečištění ovzduší dokonce získala zlato i v kategorii Skokan roku. Praha se tak vysoko mezi ostatními kraji umisťuje především proto, že nabízí nejlepší pracovní podmínky a nejrozvinutější infrastrukturu, což jsou oblasti, které obyvatelstvo považuje za vůbec nejdůležitější při hodnocení kvality žití. Praha také nabízí dostatek kulturních příležitostí a kvalitní vzdělání. Obyvatelé Prahy jsou ale oproti ostatním krajům spokojenější i v dalších oblastech života. Výjimkou je bezpečnost a životního prostředí. V těchto kategoriích se Praha umístila na poslední příčce mezi kraji. Není také k podivu, že se v Praze nachází nejnižší podíl zeleně k celkové ploše kraje, který je dokonce o 70 % nižší nežli průměrný podíl zeleně v ČR.
A jak je to s bydlením? V porovnání s ostatními kraji ČR je bydlení v Praze zcela nejdražší, ceny bydlení v ostatních krajích přesahuje v některých případech i několikanásobně. Naopak vůbec nejlevnější bydlení je v kraji Ústeckém. Ceny jsou zde oproti Praze ani ne čtvrtinové. ,,Jenže ten, kdo pracuje Praze, dostává za svou práci ve srovnání s ostatními regiony nejlépe zaplaceno“, říkáte si. To je sice pravda, přesto ale po přepočítání, za jak dlouho si lidé z hrubého ročního platu našetří na koupi bytu či domu, to v Praze trvá nejdéle. Na byt je to konkrétně 6,5 roku, na rodinný dům téměř 20 let. Nejkratší dobu naopak šetří na bydlení obyvatelé Ústeckého kraje (1,87 let). (ČSÚ 2014)
Bydlení v Praze je drahé dokonce v porovnání s některými z evropských měst. Například lidé v Berlíně musí na koupi bytu šetřit 30 průměrných měsíčních platů, zatímco v Praze 191. (Deloitte 2009)
Ceny bydlení nám napoví, kde se bydlí nejlépe. Jenže to platí pouze v případě, že budeme poslouchat neviditelnou ruku trhu. Podle ní by totiž ceny nemovitostí měly růst s růstem poptávky po bydlení v nich. Jednoduše řečeno – vyšší cena nemovitostí ukazuje na lokality, po kterých je největší zájem.
To je ale pouze jeden aspekt výše ceny bydlení v dané lokalitě.
Bohužel v dnešní době je ale právě cena bydlení nejdůležitějším faktorem, který rozhoduje o tom, kde se člověk usadí, jestli si například pořídí byt na Vinohradech nebo stejně velký byt na Chodově. A není to jen cena za metr čtvereční, ale i absolutní cena nemovitosti, podle které se lidé při koupi bydlení rozhodují. Lidé dnes preferují menší podlahovou plochu bytu zároveň s větším počtem místností, než naopak.
Následující tabulka zobrazuje nejnovější data o cenách bytů a pronájmů v Praze v měsíci dubnu (2014).

MČ Prahy
Průměrná cena bytu 60m2
Průměrná cena všech bytů
Průměrná cena za m2
Průměrná cena pronájmu/měsíc
Průměrná cena pronájmu za měsíc/byt 60 m2
Praha 1
5 814 084
9 505 153
97 454
294
18 562
Praha 2
4 730 289
7 075 452
78 922
276
18 840
Praha 3
3 464 176
4 653 317
61 262
216
12 002
Praha 4
2 830 079
3 408 489
51 164
201
11 608
Praha 5
3 745 727
4 800 271
60 898
228
13 777
Praha 6
3 578 349
5 595 170
64 151
215
11 800
Praha 7
3 501 775
4 844 657
60 107
217
12 352
Praha 8
3 110 370
3 726 335
53 682
223
13 918
Praha 9
2 901 324
3 478 528
49 301
206
11 585
Praha 10
2 959 390
3 805 955
52 883
204
11 233
Zdroj: Reality Mix (2014)
Na první pohled je z tabulky cen bytů a pronájmů v nich v jednotlivých městských částech Prahy patrné, že zcela nejdražší bydlení je v centru města, tedy v MČ Prahy 1 a 2, které jsou následovány Prahou 3, 5 a 6. Naopak nejlevnější je bydlení v Praze 4, 9 a 10. To je ale pouze obecné shrnutí cen v městských částech hlavního města. Ceny bydlení se výrazně liší i mezi jednotlivými čtvrťemi  a není ani výjimkou, že průměrnou cenu bytů navyšují konkrétní bytové komplexy. Na Praze 5 je například rozdíl mezi cenami bytů na Smíchově či v Cholupicích, na Praze 6 jsou odlišné ceny na Ořechovce, Hanspaulce, Veleslavíně a v Řepích. Čím větší je rozloha městského obvodu (části), tím pravděpodobněji existuje mezi jednotlivými cenami bydlení rozdíl.  

Jak už ale bylo avizováno výše, každý preferuje v bydlení něco jiného, a tudíž tam, kde jsou ceny nemovitostí nejvyšší, neznamená, že se nachází nejlepší bydlení právě pro vás. Obecně však lidé požadují po lokalitě pro bydlení:
  • dobrou občanskou vybavenost a služby,
  • co nejlepší dopravní dostupnost a
  • dostatek zeleně v okolí.
Nejdražší jsou tak byty lokalizované uvnitř centra, kde je dopravní obslužnost nejlepší a dále podél jednotlivých linek metra. Na druhou stranu je v některých takovýchto částech města vysoká hlučnost a znečištěné ovzduší. V Praze je nejhorší situace ohledně ovzduší v ulicích Sokolská, Wilsonova, Ječná, Argentinská, Resslova, 5. května, Milady Horákové, Patočkova a Bohdalecká, co se týká hlučnosti, nejsou na tom nejlépe ani ulice Veletržní či Jana Želivského, oblast podél železničních tratí a okolí letiště.
Připlatíte si také za bydlení s širokou nabídkou obchodů, především pak s potravinami, lékařskou péčí; restaurací, dále pak s dobrou dostupností do školek, škol či kulturních zařízení. Nejlevnější je naopak bydlení na samém okraji Prahy. Ten sice nabízí dostatek zeleně, ale často nemůže nabídnout tak dobrou občanskou vybavenost či dopravní dostupnost do centra města apod. Pokud vás zajímá, kde jsou po Praze situovány školy, knihovny, cyklistické stezky či například linky PID, podrobné tematické mapy hlavního města naleznete na Geoportálu Prahy.
Kdo před ostatními faktory bydlení preferuje přírodu, ale přesto nechce bydlet na samém kraji hlavního města, určitě by si měl bydlení začít vybírat buď v Praze 4, kde je dobře dostupný Kunratický a Michelský les, a dále pak v Praze 7, která dává možnost trávit volný čas ve Stromovce či na Letné. Tyto dvě městské části totiž nabízí nejvíce zeleně. Také Praha 6 nabízí přírodní podívanou na Šárce či v Oboře Hvězda. Praha 8 zase dává možnost navštívit Čimický a Ďáblický háj. Pozadu nezůstává ani Praha 5, kde můžete zavítat do Prokopského a Dalejského údolí či Praha 10 - oblast Hostivařské nádrže. Zeleň naleznete i podél Rokytky v MČ Prahy 9. Při pohledu na mapu Prahy člověka nepřekvapí ani to, že v jejím širším centru jsou největší plochy zeleně právě na hřbitovech. Komu tedy připadají i takováto místa romantická, nemusí se stěhovat tak daleko z centra města.
A kde se tedy v Praze bydlí nejlépe? Jak už bylo řečeno, každý preferuje něco jiného. Pomineme-li, že většina obyvatel v ČR preferuje bydlení ve vlastním domě, zatímco bydlení ve vlastním bytě je snem menšího podílu obyvatel - např. z výzkumu (Lux et al. 2008) vyplývá, že 85 % obyvatel, kteří plánují se v následujících pěti letech přestěhovat, chtějí v budoucnu bydlet buď v samostatném rodinném domě (40 % dotázaných), bungalovu (31,6 %) anebo rodinném domě v řadové zástavbě (13,4 % dotázaných), je jen dobře, že velkému množství lidí se líbí právě tam, kde momentálně bydlí. Každopádně jisté je, že kdo hledá lokalitu se samými výhodami - i když takové místo asi neexistuje - určitě si za bydlení připlatí. Více o tom, co určuje cenu nemovitosti, se dozvíte v článku Vliv jednotlivých faktorů a stavu nemovitosti na její cenu.

7 komentářů:

  1. Já jsem zastáncem Albertova, skvělou variantou je například http://www.albertov.eu/. Sice to není úplně nejlevnější ubytování, ale podle mě to stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za přínosný článek. Hledám bydlení v Praze a každá rada je teď zlatá. Zatím nejsem o lokalitě absolutně vůbec rozhodnutá. Tak jako každý hledám hlavně podle ceny a parametrů bytu. No dostala jsem tip, že bych mohla dobře vybrat tady, tak snad to dopadne a budu konečně také Pražačka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nám to teda trvalo pěkně dlouho, ale jsem hrozně ráda, že se nám konečně povedlo sehnat pěkný byt za přijatelné peníze. Příští týden bychom se konečně měli stěhovat. Už se na to hrozně těším. Hlavně na to zařizování vlastního bydlení. Bohužel teď na tom nejsme s penězi nejlépe, takže si moc nového nábytku a tak dovolit nemůžeme. Hodně věcí tedy budeme asi shánět po výprodejích a tak.

    OdpovědětVymazat
  4. Osobně už teda v Praze nějakou dobu nebydlím, nicméně, kdybych se tam stěhovala teď, tak bych určitě volila spíš nějakou okrajovou část, kde je větší klid a nejezdí tolik aut. Ona totiž i ta kvalita vzduchu v centru není nijak dobrá. Sama jsem na to hodně citlivá. Na druhou stranu je super, že dnes existují věci jako rekuperace díky kterým může mít člověk čistý vzduch alespoň doma. :)

    OdpovědětVymazat
  5. V Praze jsem bydlel poměně dlouho, ale vrátit bych se tam asi úplně nechtěl. Máme teď domek na vesnici a je tu krásně a klid. A hlavně čistý vzduch. Jen to vytápění domku budu muset nějak vyřešit. S tím plynem to asi takto dál nepůjde. Vidím to spíš na krbová kamna. Díval jsem se, že se dají sehnat třeba tady. To je další věc. V bytě v Praze bych si něco takového prostě dovolit nemohl. Tam jsou na topení plynem závislí všichni.

    OdpovědětVymazat
  6. Kde se bydlí nejlépe? Každému někde trochu jinde, nemyslíte? Třeba já mám truhlářskou dílnu a jsem rád, že bydlíme na periferii. Díky tomu jsem jí při stavbě domu mohl rovnou napojit na dům, udělat místnost pro šroubový kompresor a tak dále. To bych někde v centru na Praze 6 dělal asi stěží, i když i tam se samozřejmě najdou dílny. ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. No, já si myslím, že teď se spousta lidí bude z Prahy spíš snažit odejít. Většina domů je tam vytápěná plynem a jak můžeme sledovat, ten v této době není zrovna nejlevnější. Taková tepelná čerpadla země-voda jsou na tom z finančního hlediska mnohem lépe, ale co vím, tak ta mají spíše lidé na vesnicích.

    OdpovědětVymazat