čtvrtek 22. května 2014

Kupuji nemovitost – díl 7.: Pozor na obsah smluv, před jejich podpisem si je řádně přečtěte

Máte-li ve výběru nemovitosti jasno, dostáváte se pravděpodobně k ne příliš oblíbenému papírování. Pokud si ale myslíte, že podpis smluv by už měl být jen tou třešničkou na dortu, mýlíte se. I při jejich podpisu (tedy spíše sepsání či kontrole) může dojít k zásadním chybám a tedy i zásadnímu zvratu celého obchodu. Přestože jste všechny vady, které nemovitost může mít, již odhalili, obsahu jednotlivých smluv byste měli věnovat dostatečnou pozornost a přečíst si je celé!

Jaké typy smluv existují
První smlouvu, kterou budete pravděpodobně podepisovat, a která vám zaručí blokování nemovitosti do doby, než podepíšete kupní smlouvu, je smlouva rezervační. S ním je spojená i úhrada rezervačního poplatku. Neměli byste se však unáhlit a rezervační smlouvu podepisovat ihned po prohlídce bytu. Řádně si ji přečtěte a pohlídejte si, aby byla všechna rizika v této smlouvě ošetřena, nebo se vám může stát, že o rezervační poplatek přijdete. Tento poplatek je započítán do kupní ceny nemovitosti, není to tedy žádná položka placená navíc. Jeho výše ale není u jednotlivých realitních kanceláří jednotná. Pokud si nejste jisti, že je pro vás rezervační smlouva výhodná, nepodepisujte ji vůbec, žádná povinnost to není.
Další podpisová akce se týká smlouvy o smlouvě budoucí kupní. Účelem této smlouvy je dohoda o budoucím uzavření kupní smlouvy (např. pokud čekáte na potvrzení poskytnutí hypotečního úvěru apod.). Ani uzavření této smlouvy však není podmínkou pro to, abyste nemovitost mohli koupit.
Třetí smlouvou je samotná kupní smlouva. Ta by měla obsahovat především náležitosti jako je cena (s prodávajícím si ještě ujasněte, jaká je její konečná výše, aby vás například nepřekvapilo, že v ní není započteno DPH nebo provize realitnímu makléři), přesný popis nemovitosti a případně také kdo bude platit daň z nabytí nemovitých věcí. Dále by ve smlouvě neměla chybět např. informace o možnosti odstoupení od smlouvy a výše smluvní pokuty, která bude muset být zaplacena, pakliže nebude nějaká podmínka smlouvy dodržena. Smlouva by měla též obsahovat způsob předání bytu atd. Pokud je byt převáděn do jiného vlastnictví poprvé, pozor, kupní smlouva by měla obsahovat několikero náležitostí navíc! Každopádně byste si je všechny měli podrobně prostudovat a zamyslet se nad důsledky, které mohou vzniknout při jejím nedodržení (jak pro vás, tak pro prodávajícího). Bohužel je pravděpodobné, že forma smlouvy, kterou vám nabídne realitní makléř, bude výhodná právě pro něj a ne pro vás.
Po podpisu kupní smlouvy nezbývá nic jiného, než nechat zapsat nově nabytá vlastnická práva do Katastru nemovitostí, tím se nemovitost stává vaším majetkem. Pokud ale nechcete nedopatřením o svoje peníze přijít, vyplatí se pro tento účel vložit částku, kterou má dostat prodejce, do úschovy. O tom jsme se ale zmiňovali už v článku Financování koupě nemovitosti.
Mimochodem, věděli jste například o tom, že z Katastru nemovitostí lze nově získat i takové informace, jako je prodejní cena nemovitosti? Ano, pokud o to zažádáte, i tuto informaci se dozvíte. Na oplátku si ale vaše jméno zapíší do seznamu těch, kteří se na cenu již ptali.
Pokud se zrovna neorientujete v právních obratech a při pohledu na jednotlivé smlouvy vám připadá, že je text napsán spíš latinsky, než česky, nezdráhejte se využít našich služeb a sjednejte si nezávaznou schůzku s naším výhradním zástupcem kupujícího již dnes! Sepíše vám nebo zkontroluje všechny potřebné smlouvy a ohlídá, abyste díky případné vychytralosti prodávající strany nedopadli jako sedláci u Chlumce.

1 komentář:

  1. S těmi smlouvami souhlasím. Čtu všechno hned několikrát. Hlavně v té smlouvě chci mít vždycky kompletní stav nemovitosti včetně vad. Není na tom nic špatného, sám to i takto prodávám, ale pak je mezi lidmi hned jasno. Třeba se mi takhle jednou stalo, že jsem koupil nemovitost s vlhkými zdmi. Jasně trochu moje blbost, ale nakonec mi stejně pomohla až krémová injektáž zdiva na sanaci. ;-)

    OdpovědětVymazat