úterý 8. července 2014

Nájem nebo vlastní bydlení, co je lepší? Praktické výhody bydlení v pronájmu alias nevýhody bydlení ve vlastním


Bydlíte v pronájmu a rozhodujete se, zda by nebylo lepší si koupit vlastní byt či rovnou dům? Nebo naopak? Zjistili jste, že bydlení ve vlastním čítá několikero nevýhod a dříve odmítanou možnost bydlet v pronájmu jste přehodnotili? V  našem dalším seriálu článků vám prozradíme, jaká pro a proti mají bydlení ve vlastním a bydlení v pronájmu. A abyste si mohli výhody i nevýhody obou těchto forem bydlení představit reálněji, dočkáte se i dvou konkrétních příkladů. Nejprve se ale zaměříme na to, jaké všechny výhody má bydlení nájemní – a to vám prozradí dnešní článek.


Výhod a nevýhod jednotlivých typů bydlení je mnoho, a tak je vhodné si je rozdělit alespoň do dvou hlavních skupin. Jsou jimi (ne)výhody finanční a (ne)výhody nefinanční, zkrátka ty praktické, které nejde jednoduše finančně vyčíslit. Prvně se však budeme zabývat těmi nefinančními.

1) Rychlost nastěhování a vystěhování

Pomineme-li tedy finanční důvody, pak jednou z výhod bydlení v pronájmu je možnosti rychle se nastěhovat, ale i vystěhovat. Sehnat pronájem je určitě rychlejší, než sehnat tu správnou nemovitost ke koupi. Pokud vás tedy tlačí čas, určitě je vhodnější si najít byt k pronájmu, než se rychle rozhodovat o tom, kterou nemovitost byste rádi koupili. Takovéto závažné a finančně nákladné transakce není dobré podceňovat. Do nájemního bytu se ale nejen rychle nastěhujete, máte možnost se z něho i celkem rychle vystěhovat. Obvyklá výpovědní lhůta u pronájmu totiž bývá dlouhá dva měsíce. Po uplynutí této doby se můžete klidně i během jednoho dne odstěhovat jinam. U koupě nemovitosti ale rychlost není silnou stránkou. Vybrat si vaše vysněné bydlení může trvat i několik měsíců. Koupit nemovitost, to totiž není jenom jít, podepsat a vlastnit. O tom, co koupíte, si musíte nejdříve udělat jasnou představu, poté se soustavně věnovat hledání, strpět sáhodlouhé vyjednávání s prodejcem nemovitosti či s realitní kanceláří a při tom se od ní nenechat napálit. To vše zabere spoustu času a spolkne nemalou částku peněz nejen za provizi RK. Pakliže se veškerým peripetiím chcete vyhnout, my vám cestu k vysněnému bydlení usnadníme! A proto - neváhejte nás kontaktovat, rádi vás provedeme celým procesem koupě nemovitosti až k předání klíčů od původního majitele vám.
Výhodný je tedy pronájem především pro ty, kteří se v co nejkratším časovém horizontu musí (nebo chtějí) přestěhovat. Asi nejčastějším důvodem bývá práce. Bydlení v pronájmu hraje do noty především v případě, že o práci přijdete a musíte vyhledávat novou pracovní nabídku, třeba i v jiném městě, než ve kterém momentálně bydlíte. Nutný prodej nemovitosti, kterou jste doposud vlastnili, by byl už jen z toho důvodu, že byste ji prodávali v časové tísni, velmi nevýhodný. S prodejem nemovitosti jsou také spojeny další náklady, jako je například platba daně z nabytí nemovitosti, kterou dle zákona platí prodávající (pokud se s kupujícím nedohodne jinak) a samozřejmě i mnohem větší administrativní náklady, než které lze spojovat se změnou nájemního bydlení. Při ztrátě zaměstnání je navíc bydlení v pronájmu o něco bezpečnější. Dostat se do neschopnosti splácet hypotéku je určitě horší, než neschopnost splácet nájem. Pokud bydlíte ve větším bytě, můžete nájemní bydlení relativně rychle vyměnit za jiné, skromnější. Každopádně pro takovéto situace je vhodné si nechat stranou finanční rezervu.
Pronájem je výhodný také pro studenty, čerstvé absolventy a další mladou generaci, která ještě neví, co od budoucnosti očekávat. S čerstvě vytištěným vysokoškolským diplomem většinou člověk nějaký čas hledá svoji vysněnou práci a vůbec není jisté, zda to bude tam, kde očekával, ani jak dlouhou dobu na dané pozici zůstane. Někteří mají v plánu se po studiích vrátit do rodného města, ale ouha, pracovních nabídek tam není dostatek. Jiní zase plánují zůstat nějaký čas ve městě, kde byli na studiích, ale nechtějí se k takovému místu dlouhodobě vázat. Pronájem se jim proto, alespoň pár prvních let, než se usadí, vyplatí.
Pokud zatím nemáte ponětí ani o tom, jak moc a jak rychle se bude vyvíjet počet členů vaší domácnosti – jestli plánujete 3 děti každé po 3 letech nebo jen jedno a pak se raději budete věnovat kariéře – určitě je i v takovém případě lepší alespoň prozatím bydlet v pronájmu a vlastní bydlení nekupovat. Koupit garsonku by pro početnou rodinu nebyl zcela nejlepší nápad a ani koupě bytu 5+1 pro rodinu s jedním dítětem by nebylo efektivní. Je také ale nutno podotknout, že i když plánujete rodinu početnější, není nutné kupovat hned velký byt. Je lepší koupit menší, ve kterém ale strávíte alespoň 5 let, a teprve při rostoucím počtu členů rodiny ho vyměnit za větší. Pětiletá hranice je dána tím, že po uplynutí této doby budete osvobozeni od platby daně z příjmu, tedy z prodejní ceny nemovitosti. K osvobození by ale stačily dokonce jen 2 roky, pokud byste prokázali, že jste v daném bytě bydleli.
Jinými rodinnými důvody pro potřebu rychle se vystěhovat, ale i nastěhovat, může být například rozchod partnerů či rozvod, což vzhledem k tomu, jak velký podíl manželství se v dnešní době rozvádí, není tak výjimečná situace. Především pak v případě rozvodu není jednoduché si nemovitost, která spadá do společného jmění manželů, rozdělit.
2) O nájemní byt se nemusíte tolik starat

Opodstatněnou výhodou pronájmu bytu je také fakt, že o takový byt se nemusíte tolik starat. Menší opravy a údržbu bytu si sice obstarat a zaplatit musíte sami, avšak větší investice musí zařídit a hradit ze svého vlastník nemovitosti. Ve vlastním bytě byste si všechny výdaje museli platit jako majitel vy. To, že starost o byt z velké části leží na bedrech druhých, může být i výhodou pro ty, kteří nejsou zrovna zruční. Ve svém vlastním bytě by si za práci opravářů všeho druhu museli připlatit.
3) Jste v očekávání… nabytí dědictví

Další plus má pronájem bydlení v případě, že očekáváte, že v ne příliš daleké budoucnosti budete nějakou z nemovitostí, do které se rádi nastěhujete, dědit. Jak už bylo zmiňováno výše, s prodejem nemovitosti jsou spojeny nejen finanční, ale i administrativní náklady. V případě, že byste museli nemovitost prodat, sice byste museli zaplatit minimálně daň z nabytí nemovitosti (daň dědická od ledna 2014 již neexistuje), ale výhody plynoucí ze získání nemovitost by samozřejmě stále převažovaly.
4) Možnost vyskakovat si – dovolit si lepší lokalitu

Pokud nejste majetní natolik, abyste si mohli dovolit koupit byt v té nejvyhledávanější lokalitě, pronájem stejného bytu vám takovýto luxus dovolí. Pro většinu lidí totiž představa, že si pořídí byt například v Praze na Starém Městě či jeho okolí, není uskutečnitelná. Nějakou dobu v pronájmu si tam ale dovolit mohou.
5) Ve stáří vám hypotéku neposkytnou

Jste ve věku, kdy vám už banky hypotéku na koupi nemovitosti neposkytnou? O důvod víc, najít si pěkné nájemní bydlení.
6) Skrytých poplatků je více u vlastního bydlení

Přestože výše nájmu nepokrývá zcela všechny poplatky s užíváním nemovitosti spojené, součet splátky hypotéky a veškerých ostatních poplatků, které často nejsou na první pohled vidět, je vyšší. Takovými skrytými náklady jsou například každoročně odváděná daň z nemovitosti, pojištění nemovitosti a domácnosti apod. Více o tom, že za vlastní bydlení si připlatíte víc, než si možná myslíte, se můžete dočíst v článku Jaká je opravdová cena kupované nemovitosti? Poplatky její cenu zvyšují minimálně o několik desítek tisíc korun.

7) Zájmy SVJ či družstva jsou sice důležité, ale pro nájemníka ne zas až tolik

Co se bude dít za 5-10 let v bytovém domě zas až tak nájemníka nezajímá, průměrná doba pronájmu je to totiž, alespoň v Praze, 11měsíců. Jako nájemník máte ve většině případů o starost méně – dohadování se se členy Společenství vlastníků či družstva o tom, kdy a jak se bude bytový dům rekonstruovat, můžete z hlavy vypustit. Jako vlastníka vás to ale zajímat bude, jelikož nejen že na tom, co se v bytovém domě děje závisí výše poplatků do fondu oprav, ale i hodnota vaší nemovitosti (např. plánovaná přístavba výtahu v budoucnu její hodnotu zvýší).
8) Nemuset mít finanční rezervu
Jednou z výhod bydlení v pronájmu je také jistota, že vás nepřekvapí větší výdaj spojený s vlastněním nemovitosti. Menší opravy si sice nájemník v bytě hradí sám, ty větší má ale na starosti majitel. Pokud je tedy majitel nemovitosti dobrým pronajímatelem a o své nájemníky se stará vzorně, neměl by být s hrazením nákladů vynaložených na opravu jeho nemovitosti problém. Pronajímatelé, kteří dávají od problémů v jejich bytě ruce pryč, se však občas objevují. Proto je dobré nejen vybrat toho správného nájemníka (jak na to, vám radíme v článku Jak poznat dobrého nájemníka?), ale i správného pronajímatele!
Jak vidíte, výhod bydlení v pronájmu je hned několik a určitě ještě existují další, které nás ani nenapadly. Každý totiž preferuje něco jiného a každý má jiné životní podmínky, které ovlivňují právě i výběr bydlení. Pokud si ale s výběrem typu bydlení nejste jisti a o koupi nemovitosti byste rádi uvažovali, poradíme vám, co by právě pro vás bylo výhodné.

1 komentář:

  1. No tohle téma už mě dost dlouho zajímá a dost si o tom čtu, a mám takové zjištění že záleží na lidech osobně protože 100 lidí sto chutí každýmu se líbí něco jiného někdo vyhledává ruch velkoměsta a podnájem a někdo třeba klid na vesnici se zahradou což je můj případ a někdo třeba zas takové novostavby někde na kraji většího města. A zaručený tip co je pravdu nejlepší asi neexistuje.

    OdpovědětVymazat