čtvrtek 22. května 2014

Kupuji nemovitost – díl 6.: Financování koupě nemovitosti

Není to bezpodmínečně nutné, ale nežli se rozhodnete podepsat rezervační smlouvu na koupi bytu, kterou hodláte financovat hypotékou, je dobré si zjistit, zda na ni na základě vašich příjmů a výdajů vůbec dosáhnete a pokud ano, tak v jaké výši. Zcela nejlepší je si tyto informace zjistit dříve, než začnete nové bydlení vůbec vybírat. S čímž vám pomohou informace v článcích Jak a kde hledat nemovitost a také Vliv jednotlivých faktorů a stavu nemovitostina její cenu.

Prvním krokem je v tomto případě výběr vhodné banky, která vám úvěr na bydlení poskytne. Vybírejte pečlivě a nenechte si vnutit hypotéku od realitní kanceláře, pravděpodobně pro vás nebude tou nejvýhodnější. Často se rozhodujete dle výše úrokové míry, kterou vám je banka schopná nabídnout, ale nedejte se zmást, úroková míra není jediným ukazatelem, dle kterého byste se měli rozhodovat, s vedením úvěru souvisí totiž i další výdaje. V druhé řadě také záleží na tom, jakou výši splátek jste schopni měsíčně nést a tedy jak dlouho budete celkovou sumu, kterou si půjčíte, splácet, a také kolik vlastních finančních prostředků chcete nebo můžete na financování nemovitosti použít. Tyto všechny podmínky mají vliv na výhodnost úvěru, který lze získat. Paradoxně vám zjištěná maximální výše úvěru, který vám může být poskytnut, může ulehčit výběr nemovitosti. Zjistíte totiž například, že na byt za 40 milionů zkrátka nemáte, i kdybyste se rozkrájeli.
Poté, co už máte nemovitost vybranou, následuje odhad ceny nemovitosti, jehož provedení je nutné k přesnému určení výše vašeho úvěru. I ten si nechte provést před podpisem rezervační smlouvy. Pozor! Cenový odhad nemovitosti se liší od ceny, za jakou ji nakonec koupíte vy, v čemž ční značná úskalí! Například pokud je cenový odhad nemovitosti nižší, než je její kupní cena, může se stát, že v rámci úvěru nezískáte na nákup nemovitosti dostatek peněz a tím pádem ani žádná koupě nemusí proběhnout.
Pakliže vám banka hypotéku přiklepne, na oplátku jí budete muset dát záruku, že ji budete schopni po celou dobu jejího trvání splácet. Touto zárukou je zástavní právo uvalené na vaši nemovitost. To je uplatněno v případě, že schopni splácet hypotéku nebudete.
A jak správně naložit s penězi? Pakliže o ně nechcete nedopatřením přijít, vyplatí se pro tento účel vložit částku, kterou má dostat prodejce, do úschovy, jež lze sjednat na základě smlouvy o úschově. Typů úschovy je hned několik. Nabídnout vám ji může banka, notář či advokát, zkrátka neutrální půda. Nejspolehlivější je však úschova u banky, kde si můžete založit vázaný nebo jistotní účet. Nevýhodou ale bývá její vyšší cena a malá flexibilita. Možnost nechat si uschovat peníze máte také u notáře, jehož důvěryhodnost je též docela vysoká. Cena úschovy je u něj o trochu nižší nežli u banky. Stejné služby nabízí i advokátní kanceláře. Ze tří výše zmíněných možností je tato varianta nejlevnější, na druhou stranu je zde ale riziko nějakého nedopatření vyšší. V dnešní době tuto službu nabízí dokonce samotné realitní kanceláře. Tuto variantu vám ale silně nedoporučujeme, jelikož v případě krachu realitní kanceláře v době úschovy vašich peněz může nastat situace, že peníze už nikdy neuvidíte.
Putování peněz k prodejci přes úschovu vám ale zaručí, že vlastnictví nemovitosti nabudete ve stejnou chvíli (tedy vlastnické právo bude zapsáno do Katastru nemovitostí), v jakou prodávající dostane svoje peníze. U družstevních bytů k převodu vlastnických práv do Katastru nemovitostí logicky nedochází. Za stejným účelem je zde sepsána tzv. dohoda o převodu členských práv a povinností v bytovém družstvu.
Chcete-li získat ten nejvýhodnější úvěr a zbytečně si nepřiplácet navíc, neváhejte kontaktovat naše odborníky! Rádi vám pomohou najít nabídku, která vám padne jako ulitá. Nebojte se na nás obrátit a sjednejte si nezávaznou schůzku s naším výhradním zástupcem kupujícího již dnes!

2 komentáře:

  1. SKVĚLÉ SVĚDECTVÍ JAK JSEM ZÍSKAL PŮJČKU Mám velmi důležitou zprávu, o kterou se mohu podělit s každým, kdo potřebuje půjčku od skutečného věřitele. Jsem rád, že se o tuto poznámku podělím s každým poté, co jsem já a moje žena prošli v rukou několika patetických chuligánů, kteří tvrdí, že nabízejí nějaký druh půjčky. Je velmi obtížné získat skutečného věřitele a díky půjčce za nejlepší půjčku, která mi pomohla s půjčkou, kontaktujte je, pokud potřebujete půjčku, a vraťte se mi později poděkovat. Slibuji vám, že vás nezklamou. kontaktní e-mail: - (pedroloanss@gmail.com) Díky.
    Nazgul William .....

    OdpovědětVymazat
  2. Upřímně, myslím si, že v dnešní době na vlastní nemovitost může dosáhnout jen málokdo. My bychom si také rádi koupili nějaký domek, ale bez hypotéky to nepůjde. No a hypotecni kalkulacka na kterou jsem teď nedávno narazila mi ukázala, že platit hypotéku tak, abychom ještě nějak normálně vyžili si teď s manželem prostě dovolit nemůžeme.

    OdpovědětVymazat